Bonje bij de bonden - de november column van Max

logo maxs column sEr gaat bijna geen dag voorbij of het gaat in de media over gerommel en gedonder bij nationale en internationale sportbonden.
Prominenten uit verschillende sportdisciplines hebben zo hun meningen en zien dat er, onder leiding van het eveneens onder vuur liggende NOC*NSF, veel aan de hand is.

Het begon allemaal met de ontmaskering van boefje Blatter bij de FIFA, op korte afstand gevolgd door schijnheilig boefje Platini van de UEFA. Beide zijn belangrijke bestuurders, in een wereld waar geld een hele grote rol speelt. Dan is de verleiding voor grijpgrage mannetjes te groot. Het gevolg: een vrije val van topbestuurder naar dief of oplichter.
Wat mij daarbij opvalt, is dat het de Amerikaanse FBI en CIA zijn die deze vuile zaakjes aanpakken. Zitten de Europese diensten dan weer te slapen of zo?

Maar naast deze kolossale bonden hebben we ook op nationaal niveau oorlog in de ‘bondstenten’.
Binnen de KNVB is een soort paleisrevolutie aan de gang. Niet vreemd als je Michael van Praag in je midden hebt. In mijn ogen een manipulerende bestuurder, met alleen maar oog voor zichzelf.
Ooit heb ik hem als commissaris meegemaakt en kan zijn fratsen daardoor aardig inschatten. De man kan mooi praten, maar slecht besturen. Ik verbaas me dus niet dat de heren over elkaar heen rollen. Het is binnen de KNVB een ware poppenkast van stoeiende ego’s. Van het beleid klopt verder ook niet veel. Dat mogen de 16 miljoen bondscoaches in Nederland met mij mede bepalen. Verjongen van het bestuur lijkt mij in ieder geval altijd een goede oplossing.

Geld of sporters?
Binnen een aantal andere bonden gaat het meer over geld dan over mensen. Bij de zwembond rommelt het al meer dan een jaar, maar wat mij betreft gaat de schaatsbond in dit geval voorop. Daar is ook veel weerstand van betrokkenen en gedupeerde sporters. Sven Kramer is de kanjer die zijn mond open durft te doen. Hij is de ‘natuurlijk leider’ en verdedigt de belangen van zijn collega’s met vuur en daarbij wordt hij prima gesteund door zijn mede atleten! Hier gaat het over geld dat naar de verkeerde projecten verdwijnt, waarbij de atleten als gedupeerden achterblijven.

Hééé, ik zie een overeenkomst met onze sport!

Financiën zeilsport: schrijnend
Binnen onze zeilsport is het nog relatief stil, maar zijn de problemen vergelijkbaar en zelfs schrijnend te noemen. Helaas hebben wij geen topper als Sven die zijn mond durft open te trekken en laten onze talent - en topzeilers zich van alles welgevallen en overkomen. Enigszins te begrijpen, want op wat er nog te verdelen is, wil je wel aanspraak kunnen maken. Alternatief is er nauwelijks.
De schaatsers hebben immers hun commerciële ploegen, zij hebben hun “Funding” om te sporten commercieel geregeld. Bij het Watersportverbond is daarentegen de afhankelijkheid dusdanig groot dat opstand op dit moment nog even niets oplevert. Maar dat moet wel veranderen!

Nagenoeg onze gehele jeugdige talentploeg zeilen zit op dit moment zonder centen thuis. Er is hen recentelijk door het Watersport medegedeeld dat er voor hen voorlopig geen toekomst is. Het Verbond geeft aan zich alleen te richten op bewezen zeilers met het vizier op de korte OS 2020 termijn.

Geen geld is de oorzaak? Nee, geen geld voor sporters is de oorzaak!
De pot met geld gaat bij het Watersportverbond naar hele andere zaken. Ruim 50% van het totale budget gaat naar de salarissen van bestuurders en inhuur van andere functionarissen. Vaak krijg ik kritiek over het feit dat ik mij te kritisch opstel richting het Verbond. Maar ik weet dat dit nodig is en het is de hoogste tijd is dat zeilend Nederland eens wakker wordt. Het beleid gaat ernstig ten koste van de toekomst van onze sport en hobby.
Miljoenen gaan er naar bondsmanagers en bestuurders, terwijl de pot voor top- en breedtesport daarna nagenoeg leeg is. Over geld voor opleiding hoeven we het al helemaal niet te hebben.
Met vereende krachten proberen verschillende partijen en het NPJ nu enkele grote jeugdige talenten toch op de rit te krijgen.


Nu zou ik persoonlijk op de Algemene Ledenvergadering van het Verbond graag eens wat vragen over de jaarcijfers willen stellen, maar als zeiler ben ik niet welkom op de jaarlijkse bondsvergadering. Dit is alleen voorbehouden aan de besturen van de aangesloten verenigingen. Die bestuurders moeten daar het woord voor de zeilers doen en de zeilbelangen verdedigen, maar gebeurt dat wel voldoende?

Max 200x200Ik hoop oprecht dat die mensen de ‘Sven Kramer-rol’ nu eens op zich nemen en vragen over geld en de besteding ervan gaan stellen. Als we zo doorgaan, hebben wij straks geen enkele zeiltopper meer op de volgende Olympische Spelen en is de zeilsport in Nederland ten dode opgeschreven.
Dames en Heren verenigingsbestuurders, neem eens serieus en kritisch kennis van de jaarcijfers.

Stel de vragen voor de zeilers op 19 november aanstaande tijdens de ALV van het Watersportverbond. Waar geeft het verbond ons geld uit en komt dit wel ten goede aan de zeilsport?! En: neem niet alle mooie praatjes voor lief!

Tot volgende maand,

Max Blom

Voorzitter NPJ en initiatiefnemer oprichting Zeilbond Nederland (i.o en werktitel).

© 2013 NPJ - Design EQworks