Max's Column juli/aug 2016

logo kaagweek 2016Traditie en innovatie

Dat zeilen een traditionele sport is wisten we al en dat zorgt ieder seizoen weer voor mooie momenten. Zo mocht ik een aantal weken geleden weer aanschuiven aan het Kaagdiner. Dit is een traditioneel samenzijn ter ere van jaarlijkse Kaagweek. Daar zijn de ‘belangrijkste’ zeilbestuurders van ons land weer even onder elkaar. Op zich leuke avond, want men schudt elkaar weer eens de hand. De speeches van voorzitters, burgermeesters en commissarissen doen echter weinig stof opwaaien, de verhalen hebben weinig inhoud. En dat terwijl de zeilsport en onze wereld toch behoorlijk in brand staan.

Daarnaast, en dat is ook bijna een traditie op veel grote verenigingen, is de geluidsinstallatie van een dermate slechte kwaliteit dat je de helft van het verhaal toch al mist. Wel heb ik meegekregen dat de voorzitter van de Kaag de ledenvergadering in het najaar gaat gebruiken om een ieder aan het woord te laten die toekomstplannen heeft.

Dat is mooi, want het is duidelijk dat er veel moet gaan gebeuren om de zeilsport een nieuwe toekomst te geven. Nu is de ‘jeugd’ altijd ons NPJ stokpaardje, maar ik vraag mij oprecht af of deze strategie wel bij iedere vereniging werkt of ooit zal gaan werken.

Zo is bijvoorbeeld ZCK overduidelijk een 100% jeugdvereniging, net als JZV Muiderzand. Ook hebben prachtige verenigingen als De Maas, KWS en KWVL (en vele anderen) sterke jeugdopleidingen.

Maar binnen de Kaag en ook bij andere verenigingen wil het ondertussen maar niet echt lukken om jeugdleden aan te trekken. Hier overheerst het roeien, ‘oud hout’ en vooral veel grijs haar (-:

Het werven van jeugd wordt zo een bijna krampachtige inspanning, terwijl de oudere zeiler de weg naar die vereniging wel weer gemakkelijk weet te vinden.

Oudere jeugd...

5 regenbogenNou, wat is daar eigenlijk mis mee? Van de 7000 landelijke wedstrijdlicenties in Nederland valt 2000 onder de jeugd. Dit maakt duidelijk dat we een grote groep ‘oudere’ zeilers te onderhouden hebben. Ooit waren zij de jeugd en nu verdienen ook deze zeilers een leuke tijd op het water. Daarnaast maken zij met hun vloten momenteel de dienst uit en zou je als vereniging die groep best willen koesteren.

De 96ste Kaagweek was in één woord een topsucces te noemen. Met grote vloten Regenbogen, Pampussen, Valken, 12 Voets jollen, Yngling‘s en zelfs een aantal Draken. Maar de jeugd was massaal afwezig. Dit maakt het feest, met onder andere de Hermes House Band (die kent de jeugd toch niet) er niet minder om. Sterker nog: het was geweldig!

In plaats van te treuren over het ontbreken van jeugd, vierden we de aanwezigheid van de ‘Baby Boom generatie’. Ik zeg: KWV de Kaag, je hebt je weg gevonden. Borduur voort op deze ‘oudere jeugd’ formule. Je zult altijd wel een percentage jonge jeugd behouden!

KeuzesVoortschrijdend inzicht doet mij geloven in een strategie waar verenigingen moeten gaan kiezen. Kijk eens naar je verenigings-DNA en gebruik die als basis voor innovatie en voortgang. Focus je als bestuur en maak je vereniging aantrekkelijk voor een bepaalde doelgroep, specialiseer in iets of iemand.

Immers, de jeugdzeilers worden ook weer ouder. Zij verkiezen op latere leeftijd vanzelf een KWV de Kaag boven een ZCK, de ‘klanten’ komen in elke fase van hun leven op je af. Mits je als vereniging iets goeds te bieden hebt aan die specifieke doelgroep.

Stug door!

NPJ Kaag Academy 05Sommige van jullie denken nu dat ik gek geworden ben, want de jeugd staat bij Blom toch altijd hoog in het vaandel? Geen zorgen beste zeilvrienden want de jeugdfocus is er nog immer, die 2000 jeugdlicenties is immers een beschamend getal en daar moet echt snel en veel aan gebeuren.

Dagelijks vragen we onze topzeiltalenten om de zeilscholen in Nederland te bezoeken en instructeurs op te leiden in het wedstrijdspelletje. Wij bij het NPJ gaan dus stug door met het werven van nieuwe wedstrijdzeilers.

Onlangs zeilde ik langs Heeg en zag bij zeilschool Op de Helling de NPJ vlag trots in de mast wapperen. Ook was het op het water een jeugdzeildrukte van belang; dit geeft me dan echt even kippenvel.

Scouten toptalent & innoveren

Wel breekt ook de tijd aan om ook echt te gaan scouten naar toptalent. We zijn namelijk internationaal de boot een beetje aan het missen. Naar ik heb begrepen maken we in de Optimist klasse momenteel niet veel klaar op de internationale wateren. Terwijl Nederland tegelijkertijd wel het EK Optimisten 2018 gaat organiseren. Prachtig! Maar we moeten dus aan de bak, de kweekvijver is te klein. En wellicht Is de opleiding niet sterk genoeg...?

We blijven al jaren veel te veel hangen in traditie daar waar de wereld hard vooruit gaat. Als vergelijk neem ik even de ontwikkeling van het Snowboarden in de negentiger jaren. Het zorgde voor het volledig ondersneeuwen van de skisport. De skiërs werden wakker geschud en men begon aan de sport te sleutelen; hierdoor ontstond het Carving skiën. Vandaag de dag is het skiën weer volledig terug en wint de traditie het hier opeens van de innovatie.

Maar er was dus innovatie binnen de traditionele sport nodig om weer verder te kunnen. Wat mij betreft een goed voorbeeld voor de zeilsport. Ik zie ons toch straks niet allemaal met helm en impact vest hoog boven het water ‘foilen’. Dit is voor de jeugd echter wel de toekomst.

Innovatie met betrekking tot race format, aantal racedagen, kwaliteit van wedstrijden etc. moet het traditionele zeilen vernieuwen en de zeilsport weer op de kaart zetten.

Zeilbal & diner?

Conny van Rietschotentrofee 480x372Ik wil dit verhaal over traditie en voortgang echter niet afsluiten zonder de Koninklijke De Maas een hart onder de riem te steken. Immers is hun het geweldige Conny van Rietschoten evenement ‘afgepakt’. Dit bestond uit een prachtig traditioneel diner waar ik altijd met veel plezier aanzat.

Hier moest traditie opeens wijken voor jeugd en nieuwe visie. Terwijl in mijn ogen het één niets met het ander te maken heeft. Wat mij persoonlijk betreft hebben we eens per jaar een geweldig zeilbal met alle toppers, maar blijf je met je vingers van de Conny van Rietschoten traditie af, hier gaat de innovatie ten koste van aloude traditie. Onze enige echte Rotterdamse zeeheld Conny zou zich omdraaien in zijn graf, zijn Maasvlag wappert nu in Amsterdam!?

NPJ najaar bijeenkomst

De nieuwe NPJ najaar bijeenkomst is op 26 oktober in Katwijk. Er valt die avond veel te bespreken! De organisaties, scholen en verenigingen die bij het NPJ zijn aangesloten zijn weer van harte welkom.

Maak er nog een mooie zeilzomer van!

Max
© 2013 NPJ - Design EQworks