Structure, Sourcing, Scouting, Selecting, Success!

logo maxs column s
Structure Sourcing Scouting Selecting Success

Column van Max januari 2018.

Structure, Sourcing, Scouting, Selecting, Success!

Beste zeilliefhebbers,

Allereerst en mede namens ons hele NPJ/ Zeilbond Team wensen wij jullie allen een gezond, succesvol en sportief 2018 toe, maak er een mooi jaar van.

De weken achter ons zijn altijd gevuld met veel traditionele momenten en het jaarlijks NOC*NSF Sportgala is er daar een van. Ook ik zit dan achter de buis, want hoe heerlijk is het om al die mooie momenten van onze Nationale sporthelden weer eens te herbeleven. Vreugde en verdriet volgen elkaar in rap tempo op en de show kent altijd wel een paar bijzondere momenten.

Een daarvan was voor mij dit jaar de toespraak van schaatscoach Jac Orie, die door de vakjury en medecoaches werd uitgeroepen tot Coach van het Jaar.
Terechte keuze, daar de man al jarenlang garant staat voor heel veel eremetaal. Hij weet blijkbaar bij de atleten steeds weer de juiste snaren te raken.

Zoals gebruikelijk kreeg hij na het in ontvangst nemen van de prijs even de microfoon, zodat hij al zijn dierbaren en collega’s kon bedanken voor de steun in het behalen van dit succes.
Maar Orie richtte de spotlights dit keer niet alleen op vriendin of vrouw, hij greep deze kans om de veel te vaak onderbelichtte club - en verenigingscoaches te bedanken.

“Dankzij het voorwerk dat deze, bijna onzichtbare, mensen verrichten stellen ze mij in staat om met topmateriaal te werken en prijzen te winnen, het zijn die trainers en coaches die ik vandaag wil bedanken.”

De strekking is duidelijk; Orie kan succesvol zijn vanwege structuur en opleiding, iets wat wij in de zeilsport zo vreselijke ontberen. Want het moet gezegd, er is vaak gedoe binnen de schaatsbond, maar ieder seizoen wemelt het weer van de nieuwe namen die in staat zijn om mooie tijden op het scorebord te krijgen.
Sinds generaties genieten wij al van de Ard’s, Keessies, Svennen, Atjes, Yvonnes, Irenes en noem ze allemaal maar op. Het was en blijft eindeloos genieten. Over een aantal weken gaan we vast ook weer juichen voor de huidige en nieuwe schaatstoppers. Zuid-Korea, here we come!

Maar niet alleen bij het schaatsen heeft men blijkbaar de juiste opleidingsstructuur gevonden, ook bij de zwemmers en hockeyers lijkt het wel alsof er steeds weer blikken vol nieuw talent worden opengetrokken. En winnen bijvoorbeeld de piepjonge meiden van ons Nationale hockeyteam weer even een Europese titel, net als de mannen overigens.
En dan kijken we naar het zeilen waar we zo langzamerhand de fingers crossed moeten houden in afwachting van nieuw talent, geen idee wat ons in de nabije toekomst te wachten staat. Na het afscheid van Pieter Jan heeft Nicholas de handschoen opgepakt en gaat hij straks onze kleuren verdedigen in de Finn, en de kanjer gaat dat ook zeker goed doen.

Komend uit het mega Heiner zeilnest is hij zijn hele leven al geconfronteerd met de sport. Ik denk dat er bij de familie geen diner voorbijgaat zonder zeilpraat. Ook bij Marit stond het hangbankje naast de eettafel en leeft de hele familie de sport, alles voor Marit en Roelof, die nu zelfs samen de successen binnenslepen. Toppers, die in mij mijn ogen niet zijn voortgekomen uit een goed werkend opleidingssysteem, maar vanuit de wieg door familie en vrienden in het zadel zijn geholpen. De basis werd al vroeg gelegd.

En natuurlijk zijn er dan bondscoaches die met dit geweldig materiaal aan de slag mogen en succes behalen, ook zij zouden de ouders en clubtrainers van het eerste uur wat vaker moeten bedanken. Want laten we eerlijk zijn, wat hebben we nu eigenlijk in Nederland als het gaat om opleiding, scouting en carrière begeleiding?

De laatste tijd gaat de schijnwerpen vaak op de Optimist on Tour als het onderwerp instroom wordt aangesneden. Onzin natuurlijk want het is niets anders dan een leuke kermisattractie voor jeugdige voorbijgangers. Even een rondje varen voor de leut en dan weer snel verder, terug naar het hockey- of voetbalveld.

O ja, en in de vakantie gaan we ook nog een weekje of twee op zeilkamp, maar daar is wedstrijdsport veelal niet of nauwelijks aan de orde. Het is altijd een leuke tijd maar heeft meer weg van zeilopleiding gecombineerd met buitenschoolse opvang.
De zeilers die via familie of vrienden bij de verenigingen terecht komen geven ons iets meer hoop.
Maar die zijn -de uitzondering daargelaten- volledig afhankelijk van de kwaliteit van goedwillende trainers op de verenigingen, die op hun beurt weer geen onderdeel uitmaken van een strak georganiseerde nationale structuur zoals dat bij schaatsen, hockey en zwemmen wel het geval is. Dat klinkt allemaal best vrijblijvend en als los zand. En dat is het ook.

Het is mooi dat het Watersportverbond samen met Regionaal Training Center (RTC) Muiderzand en Sneek de laatste maanden stappen hebben gezet in het structureren van het laatste deel van het opleidingstraject. Op papier is in ieder geval een structuur neergezet van RTC-zeiler naar Jong Oranje en door naar de Zeilacademie in Scheveningen. Nu nog afwachten of het Verbond z’n rug recht houdt en ook alle met de RTC’s gemaakte afspraken respecteert en de vastgelegde structuur daadwerkelijk volgt.

Maar eigenlijk is dit een luxe auto ontwikkelen en dan de weg opduwen zonder motor.
Want aan de instroom en breedtesport wordt niets gedaan, er is zelfs geen eenduidige structuur vastgelegd! Gevolg: geen talentontwikkeling bij de zeilscholen en verenigingen naar de RTC’s toe.
Gelukkig zijn er nog een handjevol verenigingen die een goede jeugdzeilopleiding bieden, maar die doen dat geheel op basis van eigen inzicht en dus zeker niet eenduidig. En het Nationaal Platform Jeugdwedstrijdzeilen (NPJ) doet, daar waar mogelijk, zijn best de jeugdopleiding en het de wedstrijdsport te ondersteunen. Maar zonder structureel sportbeleid van instroom tot de Olympische ploeg wordt de piramide van de zeilsport bij de fundering steeds smaller en wordt dus ook de top heel klein.

Stel: een jonge jeugdzeiler schopt het tot aan de grote nationale zeilevenementen, dan lopen daar geen professionele scouts die het talent waarnemen en koesteren. Niet zoals dat tegenwoordig zelfs bij 5-jarige voetballertjes wel al gebeurt.
Het zijn vaak ouders, verenigingstrainers en klassenorganisaties die tegen het talent aanlopen en dan op zoek, ja op zoek moeten, naar wegen om het talent een toekomst te geven.

En die zoektocht loopt vaak op niets uit. Reden; er zijn geen officiële scouts die een vergoeding ontvangen om hun werk te doen, er is geen logische en bekende opleidingsstructuur en er is te weinig geld.

Gevolg is dat het Watersportverbond vandaag tot de top drie bonden behoort, maar in mijn ogen vanwege het toevallig samenvallen van natuurtalenten als Dorian, onze Marit, de nooit opgevende Thierry, Lobke en natuurtalent Lisa. Maar wat komt er na Afrodite, Anneloes, Nicholas en Marit?

In dames 470 is er na het A Team niets, in de heren 470 geen of geen opvallend team en in de Finn is Nicolas eenzaam en alleen. Ook de Laser standaard heeft geen project. Nacra en 49’er werken hard aan talentontwikkeling na Annemiek, Annette, Mandy en Coen, maar lijkt dat nog een lange (kostbare) weg met onderweg vast veel afvallers. 

In de Laser Radiaal hebben we Maxime en Daphne, maar krijgen die wel de begeleiding om na Marit de dienst te gaan uitmaken?
Wij denken van niet want het geld is magertjes en zijn ook deze meiden afhankelijk van de inzet van velen. Ouders...vooral ouders, sponsoren, vrienden en familie helpen deze zeilers aan een toekomst, de inzet van de Bond lijkt daarbij eerder op incidentele hulp dan op structureel bouwen aan de toekomst. Deze twee stoere meiden gaan volgende week wel richting Miami voor de eerste World Cup van het jaar, waar wij -het NPJ en sponsor Magic Marine- ze gelukkig hebben kunnen helpen aan adequaat onderdak.

Via netwerk en vrienden kunnen we dat soort dingen bereiken en het zou mooi zijn als veel meer zeilliefhebbers hun kennis en netwerk voor dit doel in zouden willen en kunnen zetten.
Structuur en genoeg geld is er niet, laten we daar hard aan gaan werken of creatieve wegen vinden om als Nederland zeilnatie ook in de toekomst weer succes te kunnen hebben, kom met ons praten als je ideeën hebt!

Wij doen mee!

Max

© 2013 NPJ - Design EQworks