UK versus NL - de maart 2017 column van Max

logo maxs column s
logo RYC Dinghy show 2017
Hiswa logo
Enkele weken geleden heb ik de jaarlijkse ‘Dinghy Show’ in London bezocht in het schitterende historische Alexandra Palace dat al jaren het toneel is van de verzamelde eenheidsklassen.

Het authentieke gebouw is bij veel Nederlanders bekend als het ‘Hollandhuis’ tijdens de Spelen van 2012. Nu was het weer het jaarlijks terugkerend toneel voor de verzamelde kleine bootjes (Dinghy) zeilwereld.

Eén weekend in maart komen alle Dinghy zeilers uit de UK daar bijeen om het seizoen af te trappen en de laatste ontwikkelingen mee te krijgen. Drie hallen worden volledig overspoeld door zeilers van jong tot oud, hun ouders, zeilcoaches, bestuurders, botenbouwers, zeilmakers, RIB-leveranciers, kledingproducenten, enz. Alle stands hebben iets te maken met het Dinghy zeilen. Er zijn geen motorboten, sloepen of jachten.

Nu doet de titel van deze column al vermoeden dat ik een vergelijk wil maken met de Nederlandse situatie, en dat is ook zo.
Ik ben namelijk elke keer volledig onder de indruk van de enorme betrokkenheid van de Engelse zeilfamilies, de structuur van de RYA (Royal Yachting Association = Engelse Zeilbond) en de sfeer die er heerst. Kom je de hallen binnen, dan wacht een “piraat” a la Pirates of the Carribbean je op. De jongste zeilers zijn al meteen onder de indruk.

Vervolgens betreed je de eerste hal. Deze is volledig in beslag genomen door de Engelse Zeilbond.
Niet alleen betalen zij de stands van de klassenorganisaties, ze dragen met zeker 40 leuke meiden en kerels bij aan allerlei activiteiten die jong en oud stimuleren te zeilen en te blijven zeilen.

Tekenen en kleuren voor de allerkleinsten, hangbanken en indrukwekkende trapeze rekken voor de jongere zeilers, Virtual Reality cursussen om de RIB goed te kunnen besturen, lezingen, trainingen. Ga zo maar door. Jong talent, ouders, Olympische helden, alles loopt daar rond. De RYA heeft hierbij duidelijk een grote ondersteunende en verbindende rol. Verderop loop je de hallen in met alle eenheidsklassen en aanverwante stakeholders. Alle klassenorganisaties zijn vertegenwoordigd en de stands zijn overvol.

Kunnen wij op de HISWA nauwelijks aan stand bezetting komen, in de UK doet men lotingen op Facebook wie er mag staan! Er zijn per stand vaak meer dan 100 aanmeldingen met verzoeken om de klasse die dag te mogen vertegenwoordigen. Hele families zijn uitgerukt om een weekendje London mee te maken en hun zeilklasse te promoten.

Je voelt dat de sport in Engeland bij een veel groter en breder publiek leeft. Ook voor mensen met een kleinere portemonnee zijn door de jaren heen allerlei bootjes bedacht en ontwikkeld. De meeste klassen kennen wij hier niet eens. Maar ook de Cadet, Optimist en Solo staan er in vol ornaat te glanzen. Daarnaast: een mega grote stand van RS met al haar modellen, oud hout en nieuw plastic. Alles broederlijk naast elkaar.

Natuurlijk is het land met ruim 60 miljoen inwoners veel groter dan ons kikkerlandje, maar je voelt daarnaast ook heel sterk het verschil in de zeilcultuur.
De Engelsen leven voor hun club, hun bootje, hun plas of stukje kustlijn. Veel meer dan bij ons Nederlanders, is de lifestyle en betrokkenheid er enorm. Hebben wij moeite om vrijwilligers te vinden, hier doet iedere ouder wel iets. Het bouwen van een stand, het decoreren of bemannen van de beurs tot het smeren van boterhammen voor de kinderen, iedereen doet op zijn of haar manier mee. Dat de Engelsen een andere opvoeding en mentaliteit hebben, is mij weer eens meer dan duidelijk geworden. Die eilanders zijn weliswaar een apart volk, maar ze zijn ook moeilijk te verslaan. Mij verbaast het helemaal niet dat de Engelse topzeilers moeten knokken voor een plekje op de Olympische Spelen. Alles wat op dat eiland gebeurt, is de basis voor een enorme kweekvijver en een brede, ijzersterke top.

Meest opvallende was de mooie samenwerking tussen de Engelse Zeilbond en de klassenorganisaties. In Engeland onderkent men veel meer dan bij ons de noodzaak van die organisaties; zij houden het wedstrijdzeilen immers aan de gang. Zij werven leden, brengen boten en zeilers samen, maken de wedstrijdprogramma’s, organiseren trainingen, maken buitenlandse trips, gaan naar EK’s en WK’s. De klassenorganisaties zijn daarom een heel belangrijke “backbone” van de nationale zeilsport.

Misschien moeten we eens nadenken over een variant van deze Dinghy show en een weekend creëren voor de eenheidsklassen van Nederland... Het zou de betrokkenheid erg ten goede komen.
Het NPJ en de werkgroep Zeilbond i.o. onderkennen die situatie en zien de klassenorganisaties als een gerespecteerd onderdeel van onze nieuwe structuur. Ook financieel moet daar iets gebeuren zodat men binnen de verschillende besturen meer voor haar leden en de klasse kan betekenen.

Een sterke klassenorganisatie met een moderne visie als het om samenwerken gaat, zal ons zeillandschap veel beter op de kaart zetten. En wie weet, kunnen wij dan ook een zo’n charmante locatie afhuren en daar één weekend per jaar alle zeilers, jong en oud, bijeen brengen als aftrap van het seizoen.

Die aftrap beleefden wij nu op de HISWA. Gezellige borrels en leuk weerzien van velen zorgden ook daar weer voor een gemoedelijke sfeer. Maar, veel te veel grijs haar en zowel publiek als boten die die helemaal niet bij het (wedstrijd)zeilen met open boten en de jeugdzeilers passen.

Met elkaar moeten we daar dus snel iets aan doen.

Namens het NPJ voor iedereen een heel mooi zeilseizoen gewenst, wij zijn erbij!

Max
© 2013 NPJ - Design EQworks